Szakszerű kültéri hidegburkolás

Terasz és lépcső burkolása 60×120 cm-es Ariostea lapokkal.

A kültéri burkolás nagyobb odafigyelést illetve nagyobb szakmai felkészültséget igényel a beltérben végzettnél, mivel ki van téve az időjárás viszontagságainak (hőmérséklet ingadozás, fagy, napsütés, eső).

Több esetben kerestek meg minket, hogy a pár éve lerakott burkolat a teraszon feljött, adott esetben folyik be a teraszról a víz nagyobb esőzés során a nappaliba és sorolhatnám. Mindezek elkerülése végett minden kültéri munkát a terasz lejtés vizsgálatával kezdjük. Ezt követi a terasz aljzatának a kiegyenlítése, így tudjuk elkerülni, hogy tócsák alakuljanak ki a terasz burkolás felületén, melyek nemcsak baleset veszélyt jelentenek hanem a pangó vizek előbb utóbb utat találnak a burkolat alja fele, ami már károkat is okozhat. Következő fontos lépés a megfelelő vízszigetelés minőségi anyagokkal, melyet követ maga a szakszerű burkolási szakasz.

A tartós kültéri burkolás egyik kulcsa a jó ragasztó és a fugázó anyag kiválasztása, valamint ezek szakszerű használata. Figyelni kell, hogy ne érje az erőss napsütés, szél, direkt csapadék a munkafolyamat alatt az adott felületet.

Mindezek mellett a dilatációra is figyelmet kell fektetnünk a kültéri terasz burkolás során, illetve a vízvető alkalmazására.

A következő képek egy családi ház teraszának és a hozzá tartozó lépcsőjének burkolati munkálatait és annak eredményét mutatják be. Jelen esetben a lépcsőfokoknál élmarást (élgömbölyítést) is alkalmaztunk a burkolólapokon.